Przepis na sernikobrownie z malinami 📖

Składniki:
- 200 g ciemnej czekolady
- 200 g masła
- 250 g herbatników
- 400 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g malin
- 2 łyżki cukru pudru (do posypania)
- świeże maliny (do dekoracji)

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.
2. Ciemną czekoladę kruszymy i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
3. Herbatniki kruszymy na drobne kawałki (można zrobić to ręcznie lub użyć blendera). Następnie łączymy je z roztopioną czekoladą i masłem. Mieszamy, aż homogenicznie połączą się w jedną masę.
4. Powstałą masę wykładamy na dno tortownicy, równomiernie rozprowadzając i delikatnie dociskając. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby stężała.
5. Ser mascarpone mieszamy z cukrem i ekstraktem waniliowym, a następnie dodajemy po kolei jajka (jedno jajko na raz), dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
6. Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy połowę naszego kremu serowego, a następnie ładujemy maliny, równomiernie rozdzielając je na całej powierzchni.
7. Na maliny wylewamy drugą połowę kremu serowego i wyrównujemy powierzchnię.
8. Sernikobrownie pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut, do momentu aż powierzchnia się zetnie i stanie się złocista.
9. Po wyjęciu sernika z piekarnika zostawiamy go do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
10. Przed podaniem sernika posypujemy go cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi malinami.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernikobrownie
bimber z malinami
tartę z malinami
tort z malinami
omlet z malinami