Przepis na siekana wołowina 📖

Składniki:
- 500g wołowiny (najlepiej rostbef)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 2 pomidory
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: ostra papryczka chili

Sposób przygotowania:
1. Wołowinę pokrój na małe kawałki.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż je przez 2-3 minuty, aż staną się złociste.
4. Papryki oraz marchewkę pokrój w kostkę i dodaj je do garnka. Smaż wszystko przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka wraz z krojonymi pomidorami z puszki.
6. Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, sól i pieprz. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 30-40 minut, aż wołowina będzie miękka.
7. Opcjonalnie dodaj ostrej papryczki chili, jeśli lubisz pikantne potrawy.
8. Podawaj siekaną wołowinę z ryżem lub pieczywem. Smacznego!

Podobne przepisy

wołowina po gruzińsku
wołowina stir fry
wołowina gulaszowa
wołowina thermomix
wołowina gotowana