Przepis na wołowina gotowana 📖

Składniki:
- 500 g wołowiny (np. rostbef, polędwica)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Wołowinę umyj i pokrój w średniej wielkości kawałki.
2. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj wołowinę i podsmaż z każdej strony na złoty kolor.
3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewki, pietruszki i por umyj, obierz i pokrój w kostkę.
4. Przełóż podsmażoną wołowinę do dużego garnka. Dodaj cebulę, czosnek, marchewki, pietruszki i por. Całość zalej bulionem warzywnym lub mięsnym.
5. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren pieprzu oraz sól i pieprz do smaku.
6. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i łatwo dające się rozdzielić widelcem.
7. Sprawdź i dopraw do smaku.
8. Wołowinę gotowaną podawaj jako danie główne z upieczonymi ziemniakami czy kluskami oraz duszonymi warzywami.

Smacznego!

Podobne przepisy

obiad wołowina
wołowina po gruzińsku
wołowina gulaszowa
wołowina dla niemowlaka
wołowina stir fry