Przepis na wołowina po gruzińsku 📖

Składniki:
- 500g wołowiny, pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka bulionu wołowego
- sól i pieprz do smaku
- świeża pietruszka do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane lub olej roślinny.
2. Dodaj posiekaną cebulę i przesmaż ją, aż będzie miękka i lekko złocista.
3. Dodaj przeciśnięty czosnek i wymieszaj z cebulą przez kilka sekund.
4. Dodaj pokrojoną wołowinę do garnka i obsmaż ją na średnim ogniu, aż nabierze złotego koloru z każdej strony.
5. Wsyp paprykę słodką, czosnek granulowany, kminek i kolendrę. Mieszaj przez kilka minut, aby przyprawy równomiernie się rozłożyły.
6. Dodaj koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, mieszaj dokładnie.
7. Zalej mięso bulionem wołowym, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż wołowina stanie się miękka i soczysta.
8. Przypraw danie solą i pieprzem do smaku.
9. Podawaj hot wołowinę po gruzińsku na talerzu, posypaną świeżą pietruszką. Możesz podać ją z kaszą, ryżem lub pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

wołowina stir fry
wołowina gulaszowa
wołowina thermomix
siekana wołowina
wołowina gotowana