Przepis na slaski szalot 📖

Przepis na Śląski szalot:

Składniki:
- 5 dużych cebul
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz i pokrój w krążki.
2. Rozgrzej masło na patelni.
3. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na złoty kolor.
4. Posyp cukrem i smaż, aż cebula zmięknie.
5. Wlej ocet winny i wodę.
6. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.
7. Dokładnie gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.
8. Śląski szalot podawaj jako dodatek do różnych potraw.

Smacznego!

Podobne przepisy

tradycyjny żur śląski
żurek śląski
zakwas na żur śląski
slaski rosol
bigos śląski