Przepis na żurek śląski 📖
Żurek śląski to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Oto przepis:Składniki:
- 500 g kiełbasy śląskiej
- 200 g białej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g zakwasu żurkowego
- 3-4 łyżki mąki
- 2-3 łyżki masła
- 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
1. Na początku obie kiełbasy pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj.
2. W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.
3. Dodaj kiełbasę śląską i podsmaż przez kilka minut, aż się zrumieni.
4. Następnie dodaj mąkę, mieszając cały czas, aby powstał gęsty, jasnobrązowy "zasmaż" (tzw. "zasiad").
5. Zmniejsz ogień i dodaj zakwas żurkowy, mieszając energicznie, aby połączył się z zasmażką.
6. Wlej około 2 litrów ciepłej wody do garnka, dodaj kiełbasę białą, liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż kiełbasy będą miękkie.
8. Po tym czasie wyjmij kiełbasy śląską, pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć ponownie do zupy.
9. Na koniec wlej ocet lub sok z cytryny do żurku, aby nadać mu odpowiedni kwaskowy smak.
10. Przed podaniem posyp żurek posiekaną natką pietruszki.
Żurek śląski najlepiej smakuje podany z jajkiem na twardo oraz z dodatkiem kwaśnej śmietany. Smacznego!