Przepis na śledzie całe 📖

Przepis na śledzie całe:

Składniki:
- 1 kg śledzi solonych
- 2 cebule
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 6-7 ziaren jałowca
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki octu 10%

Sposób przygotowania:
1. Śledzie dokładnie przepłucz w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie namoczyć w zimnej wodzie na około godzinę, aby zmniejszyć ich słony smak.
2. Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki.
3. W rondlu zagotuj 2 szklanki wody, dodaj ocet, cukier, sól, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
4. Gdy marynata zacznie wrzeć, dodaj odsączone śledzie. Po 2-3 minutach gotowania, wyłącz gaz i pozostaw ryby w marynacie do całkowitego ostudzenia.
5. Ostudzone śledzie przełóż do naczynia. Dodaj pokrojoną cebulę i stale wlewaj marynatę, aż ryby będą całkowicie zanurzone. Jeżeli marynaty będzie za mało, dodaj koniecznie ocet.
6. Naczynie z śledziami pozostaw na kilka dni w chłodnym miejscu, np. w lodówce. Co jakiś czas odwracaj ryby, aby równomiernie się marynowały.
7. Po kilku dniach śledzie całe będą gotowe do jedzenia. Do podania możesz dodać np. kawałek świeżej cebuli, plasterki ogórka kiszonego oraz śmietanę.

Smacznego!

Podobne przepisy

polędwiczki wieprzowe całe
śledzie do słoika
śledzie w słoiku
śledzie wielkanocne
śledzie wiejskie