Przepis na śledzie wielkanocne 📖
Przepis na śledzie wielkanocne:Składniki:
- 500g śledzi matjes
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jabłka
- 4 ogórki konserwowe
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Sposób przygotowania:
1. Śledzie moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie odkładamy do osączenia.
2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Po obraniu jabłek, ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
4. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
5. Do garnka dodajemy ocet, cukier, sól, pieprz, wodę, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotowujemy, mieszając, aż cukier się rozwiąże.
6. Zdjęte ze skóry śledzie kroimy w plastry i układamy na talerzu.
7. Do marynaty dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, starte jabłka i ogórki. Dokładnie mieszamy.
8. Gorącą marynatą zalewamy śledzie i odstawiamy na kilka godzin, żeby się przegryzły.
Gotowe śledzie wielkanocne można podawać na zimno, jako dodatek do jajek, chlebka lub jako samodzielne danie. Smacznego!