Przepis na śledzie wiejskie 📖

Śledzie wiejskie to tradycyjne danie, które można przygotować w prosty sposób. Oto przepis:

Składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4 ogórki kiszone
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Filety śledziowe umyj pod zimną wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż je do miseczki.
2. Cebulę i marchewki obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
3. Ogórki kiszone również pokrój w cienkie plasterki.
4. W dużej misce wymieszaj śmietanę, ocet, cukier, sól oraz pieprz. Dodaj pokrojoną cebulę, marchewkę i ogórki. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Gotowym sosem polać śledzie w miseczce i delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki równomiernie się połączyły.
6. Przykryj miseczkę folią spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki, aby śledzie przeszły smakiem.
7. Przed podaniem śledzie wiejskie możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi wiejskie
bułki wiejskie
sledzie po wilensku
śledzie do słoika
śledzie w słoiku