Przepis na sledzie gajowego 📖

Przepis na śledzie gajowego:

Składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka zmielonej kawy
- sól, pieprz
- gałązka rozmarynu do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Śledzie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odcinać głowy śledziowe, boczki i filetować na małe kawałki.
2. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
3. W miseczce wymieszać majonez, musztardę, miód i ocet balsamiczny. Dodać kawę i wszystko dobrze wymieszać.
4. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć około 3-4 minuty, aż się zeszkli. Dodać jabłka i smażyć kolejne 2-3 minuty.
5. Na patelnię z cebulą i jabłkami wrzucić filety śledziowe i smażyć kolejne 2-3 minuty, aż się zrumienią.
6. Dodać sos majonezowy i smażyć jeszcze około 1-2 minuty. Wymieszać dokładnie, aby sos pokrył wszystkie składniki.
7. Dodać sól i pieprz, a następnie podawać. Można udekorować gałązką rozmarynu.

Smacznego!

Podobne przepisy

sledzie po wilensku
śledzie do słoika
śledzie w słoiku
śledzie wielkanocne
śledzie wiejskie