Przepis na sledzie po wilensku 📖

Składniki:
- 1 kg śledzi
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka wody
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka kawałków goździków
- liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Śledzie oczyść, wypłucz i osusz.
2. Cebule i czosnek posiekaj.
3. Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju.
4. Dodaj mąkę, cukier i ocet. Wymieszaj.
5. Zalej wszystko wodą i gotuj mieszając, aż sos zgęstnieje.
6. Dodaj ziele angielskie, goździki, liść laurowy, sól i pieprz. Gotuj jeszcze 5 minut.
7. W międzyczasie usmaż śledzie na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
8. Śledzie ułóż w naczyniu na warstwie cebuli i polej sosem.
9. Przykryj naczynie i wstaw na kilka godzin do lodówki, żeby śledzie dobrze się przegryzły.

Sledzie po wileńsku podaje się na zimno, jako przystawkę. Dobrze smakują z pieczywem i na przykład z marynowanymi grzybkami. Smacznego!

Podobne przepisy

śledzie do słoika
śledzie w słoiku
śledzie wielkanocne
śledzie wiejskie
śledzie w oliwie