Przepis na sledzie w mleczu 📖
Składniki:- 500 g filetów śledziowych
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 500 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- Sól do smaku
- Kapary i dill do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Filety śledziowe dokładnie umyć i osuszyć.
2. Cebule obrać i pokroić w cienkie półksiężyce.
3. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę, liście laurowe, ziela angielskie, jałowiec, pieprz i ocet jabłkowy. Doprawić solą. Gotować przez 5 minut.
4. Dodać filety śledziowe do rosołu i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie.
5. W osobnym garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć, mieszając, przez kilka minut aż zrobi się złota. Stopniowo wlać mleko, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
6. Ostudzone filety śledziowe układać w głębokim naczyniu, zalać sosem i odstawić do schłodzenia w lodówce na kilka godzin.
7. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem, kaparami i dill. Ukrasić plasterkiem cytryny.
Smacznego!