Przepis na smaczny mazurek wielkanocny 📖

Składniki:
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 150 g cukru
- 200 g startej marchewki
- 150 g miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g migdałów
- 100 g bakalii (np. rodzynki, suszone morele, daktyle)
- 1 szklanka mleka
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W malakserze lub ręcznie utrzec masło, mąkę i cukier na kruszonkę.
2. Dodać jajko, żółtko, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Ciasto podzielić na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
4. Większą część ciasta wyłożyć na dno tortownicy lub prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wytworzyć brzegi. Odstawić na 15 minut do lodówki.
5. Do pozostałej części ciasta dodać startą marchewkę, miód, starte migdały i bakalie. Dokładnie wymieszać.
6. Powstałą masę wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto w formie i równomiernie rozprowadzić.
7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 45 minut, aż masa będzie ładnie zrumieniona.
8. Po upieczeniu mazurek ostudzić, wyjąć z formy i udekorować cukrem pudrem. Można również dodać kolorowe jajka, wianek z kiełków lub dowolne ozdoby wielkanocne.

Mazurek wielkanocny gotowy! Smacznego!

Podobne przepisy

mazurek wielkanocny
wielkanocny mazurek
mazurek tradycyjny wielkanocny
mazurek wielkanocny z marmoladą
domowy mazurek wielkanocny