Przepis na smażoną wątróbkę drobiową 📖
Oto przepis na smażoną wątróbkę drobiową:Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę dokładnie umyj i oczyść zewnątrzne błony. Następnie pokrój ją na cienkie plasterki.
2. W misce wymieszaj mąkę, sól i pieprz, a następnie obtocz w niej kawałki wątróbki.
3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek, aż staną się lekko złociste.
4. Dodaj na patelnię przygotowaną wątróbkę i smaż z obu stron na średnim ogniu przez około 5 minut, aż stanie się złocista i chrupiąca.
5. Wyłącz ogień i odstaw na chwilę, aby wątróbka odpoczęła i przestygła nieco.
Smażona wątróbka drobiowa świetnie pasuje jako dodatek do ziemniaków lub kaszy oraz surówki z kiszonej kapusty. Smacznego!