Przepis na smażoną wątróbkę wieprzową 📖

Składniki:
- 500g wątróbki wieprzowej
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Wątróbkę umyj i oczyść z błon i tłuszczu. Pokrój ją w plastry o grubości około 0,5 cm.
2. Na talerzu wymieszaj mąkę z odrobiną soli i pieprzu.
3. Obtocz każdy plaster wątróbki w mieszance mąki, soli i pieprzu, aby delikatnie je przyprawić.
4. Na dużej patelni rozgrzej olej i masło.
5. Dodaj plastry wątróbki na rozgrzaną patelnię i smaż je przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się brązowe i chrupiące.
6. Wyjmij podsmażoną wątrobę z patelni i połóż na talerzu, aby odsączyła się z nadmiaru tłuszczu.
7. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
8. Wróć usmażoną wątrobę na patelnię i wymieszaj z cebulą i czosnkiem.
9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
10. Przesmaż wszystkie składniki razem przez kolejne 2-3 minuty.
11. Podawaj smażoną wątrobę dosyć gorącą, najlepiej z pysznymi ziemniakami lub klasycznym puree z ziemniaków.

Smacznego!

Podobne przepisy

wątróbkę wieprzową smażoną
wątróbkę smażoną
smażoną wątróbkę cielęcą
smażoną wątróbkę drobiową
smażoną wątróbkę z indyka