Przepis na soczystą karkówkę pieczoną 📖
Składniki:- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Karkówkę umyj i osusz.
2. Czosnek obierz i posiekaj drobno.
3. W miseczce wymieszaj musztardę, czosnek, majeranek, sól, pieprz i oliwę z oliwek, aż powstanie jednolita pasta.
4. Karkówkę natrzyj przygotowaną pastą z wszystkich stron.
5. Odstaw na minimum 30 minut, aby mięso nabrało smaku.
6. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
7. Karkówkę włóż na ruszt do naczynia żaroodpornego.
8. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez około 1,5-2 godziny.
9. Co jakiś czas polewaj mięso się wytworzoną w czasie pieczenia z oliwy i własnych soków.
10. Po upieczeniu karkówkę wyłóż na deski do krojenia i odczekaj kilka minut przed pokrojeniem.
11. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami pieczonymi i surówką.
Smacznego!