Przepis na soczystą karkówkę w plastrach 📖

- Składniki:
- 800 g karkówki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- Świeżo mielony pieprz
- Sól

1. Karkówkę dokładnie opłucz i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
2. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj sos sojowy, posiekany czosnek, olej oraz szczyptę soli i pieprzu.
3. Przełóż karkówkę do miski i dokładnie obtocz w marynacie. Następnie wstaw mięso do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się przegryzło.
4. Po upływie czasu odsącz karkówkę z marynaty i odłóż ją na bok.
5. Rozgrzej grill lub patelnię grillową na średnim ogniu.
6. Gdy grill jest dostatecznie rozgrzany, dodaj na nią plastry karkówki. Grilluj przez około 3-4 minuty z każdej strony, dopóki mięso nie nabierze rumianego koloru i nie będzie soczyste.
7. Przekładaj grillowane plastry na talerz i czekaj, aż karkówka lekko ostygnie.
8. Podawaj soczystą karkówkę w plastrach z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami, sałatką z ogórków lub klasycznym kislem ogórkiem. Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę w plastrach
karkówkę z piekarnika w plastrach
karkówkę duszoną w plastrach
karkówkę pieczoną w plastrach
soczystą karkówkę