Przepis na soczyste żeberka w miodzie 📖
Przepis na soczyste żeberka w miodzie:Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka imbiru, startego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W małej misce wymieszaj miód, sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir, sól i pieprz.
2. Umieść żeberka w dużej misce i wlej przygotowany wcześniej sos na wieprzowinę. Delikatnie wymieszaj, aby całe mięso pokryło się marynatą. Odstaw na około 30 minut w lodówce, aby składniki się przegryzły.
3. Na dużą patelnię lub grill rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodaj żeberka i smaż przez około 5-7 minut z każdej strony, aż będą brązowe i dobrze przypieczone.
4. Następnie zmniejsz ogień, wlej pozostałą marynatę z miski na patelnię.
5. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 25-30 minut, odwracając żeberka co jakiś czas i zalewając je marynatą.
6. Po upływie 25-30 minut, sprawdź, czy żeberka są miękkie i soczyste. Jeśli tak, zdejmij z ognia.
7. Posyp żeberka posiekaną natką pietruszki i podawaj natychmiast. Można je podać solo jako danie główne lub jako dodatek do ryżu lub sałatki.
Smacznego!