Przepis na sos carbonara do makaronu 📖
Oto prosty przepis na sos Carbonara:Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 150 g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 50 g startego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Gotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź go, ale zachowaj około 1/2 szklanki wody po gotowaniu.
2. W międzyczasie, pokrój boczek na drobne kawałki.
3. Na dużej patelni podsmaż boczek na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący i puszysty. Nie musisz dodawać tłuszczu, ponieważ boczek sam się usmaży.
4. W osobnej misce ubij jajka, dodaj do nich starty parmezan oraz sól i pieprz. Wymieszaj wszystko razem.
5. Wróć do gotowego makaronu. Dodaj go do patelni z boczkiem, zacznij mieszając, aby składniki się połączyły.
6. Teraz najważniejsze - dodaj przygotowane jajka z parmezanem do makaronu i boczku na patelni. Wymieszaj wszystkie składniki, aż sos zacznie gęstnieć. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, możesz dodać trochę odcedzonej wcześniej wody po gotowaniu makaronu, aby rozcieńczyć sos.
7. Gotuj sos z makaronem na niskim ogniu przez około 1 minutę, mieszając cały czas, aż makaron będzie pokryty sosem.
8. Przełóż makaron carbonara do talerzy i posyp startym parmezanem. Dodatkowo możesz dodać odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu w celu wzmocnienia smaku.
9. Podawaj ciepły i ciesz się swoim pysznym makaronem Carbonara!
Smacznego!