Przepis na sos karmelowy 📖

Przepis na sos karmelowy:

Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- szczypta soli

Instrukcje:
1. W rondelku rozpuść cukier na średnim ogniu, mieszając go ciągle drewnianą łyżką.
2. Kontynuuj mieszanie, aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyska złocisty kolor.
3. Zmniejsz ogień na najniższy stopień i dodaj masło, cały czas mieszając, aż się rozpuści.
4. Ostrożnie dodaj śmietanę kremówkę. Mieszaj dokładnie, a sos stanie się gęsty i jednolity.
5. Dodaj odrobinę soli i wymieszaj.
6. Zdejmij sos z ognia i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Możesz użyć tego pysznego sosu karmelowego do polewania lodów, naleśników, owoców czy deserów. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik karmelowy
tort karmelowy
brownie karmelowy
karmelowy lukier
mazurek karmelowy