Przepis na sos miesny 📖

Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- 250 ml wody

Przygotowanie:
1. Posiekaj cebulę i czosnek.
2. Rozgrzej oliwę lub olej w rondlu.
3. Wrzuć cebulę i czosnek i podsmażaj na złoty kolor.
4. Dodaj mięso i smaż aż będzie dobrze podsmażone ze wszystkich stron.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i natkę pietruszki, mieszaj całość.
6. Wlej wodę i mieszaj jeszcze raz.
7. Wymieszaj wszystko dobrze i pozostaw na ogniu, aż sos zgęstnieje.
8. Przypraw sos solą i pieprzem do smaku.
9. Zdejmij sos z ognia i podawaj do mięsa lub gotowanej mąki ziemniaczanej.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz mięsny
obiad mięsny
bulion mięsny
szybki mięsny obiad
pyszny pasztet miesny