Przepis na sos tzatziki kwestia smaku 📖
Składniki:- 1 duże ogórka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ogórka umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach. Odstaw go na chwilę, aby puścił sok.
2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
3. W misce połącz jogurt grecki, sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek i posiekany koperek.
4. Do sosu dodaj startego ogórka i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
5. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Możesz też dodać więcej kopru według preferencji smakowych.
6. Gotowy sos tzatziki zamknij w słoiczku i wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby smaki dobrze się połączyły.
Sos tzatziki można wykorzystać jako dip do warzyw i chrupiących nachosów, jako sos do mięs grillowanych, kebabów lub jako dodatek do sałatek. Smacznego!