Przepis na spaghetti arrabiata 📖
Przepis na spaghetti arrabiata:Składniki:
- 400 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 papryczka chili, posiekana (możesz dostosować ilość do swojego gustu)
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki, posiekana (do dekoracji)
Instrukcje:
1. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę i ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Odcedź gotowe makaron, ale pozostaw trochę wody z gotowania.
2. W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chili. Smaż przez około 5 minut, aż cebula stanie się miękka i lekko zrumieniona.
3. Dodaj passatę pomidorową, cukier, suszone oregano, sól i pieprz do smaku. Dodaj również trochę wody z gotowania makaronu, aby sos miał lepszą konsystencję. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aby smaki się połączyły.
4. Wsyp ugotowane spaghetti do sosu i dobrze wymieszaj, aby wszystkie nitki były dobrze pokryte.
5. Przełóż arrabiata spaghetti na talerze i posyp świeżą posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!