Przepis na spaghetti z indykiem 📖

Składniki:
- 250g makaronu spaghetti
- 500g mięsa z indyka, pokrojonego w paski
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryczka chili, posiekana (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne dania)
- 400g pomidorów krojonych w puszce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
- starty parmezan do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. W dużym garnku gotuj wodę i ugotuj makaron spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odcedź go i odstaw na bok.
2. W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
3. Dodaj cebulę i czosnek do patelni i smaż, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj mięso z indyka i smaż, aż będzie przezroczyste i lekko zrumienione.
5. Dodaj papryczkę chili (jeśli używasz) i smaż przez kolejne 2 minuty.
6. Dodaj pomidory krojone w puszce, koncentrat pomidorowy, suszone zioła, cukier, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko razem.
7. Gotuj sos na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż wszystkie składniki się połączą i sos zgęstnieje.
8. Podawaj spaghetti na talerzach, polewając je sosem z indyka. Posyp startym parmezanem, jeśli lubisz.

Smacznego!

Podobne przepisy

bigos z indykiem
danie z indykiem
strogonowa z indykiem
tortille z indykiem
leczo z indykiem