Przepis na spaghetti carbonara przepis 📖

Składniki:
- 250 gramów spaghetti
- 200 gramów boczku
- 3 żółtka
- 50 gramów startego parmezanu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. W dużym garnku gotuj wodę i dodaj szczyptę soli. Wrzuć spaghetti i gotuj je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie al dente.
2. W międzyczasie, na patelni rozgrzej oliwę i masło. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż go na średnim ogniu, aż będzie lekko chrupiący i złocisty.
3. W osobnej misce wymieszaj żółtka razem z połową parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.
4. Gdy spaghetti będzie gotowe, odcedź je, ale zachowaj około 1/4 szklanki wody z gotowania.
5. Przełóż ugotowane spaghetti na patelnię z boczkiem, wymieszaj, dodając wodę z gotowania (po trochu) i wymieszaj, aby dokładnie połączyć składniki.
6. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj mieszankę żółtek i parmezanu do makaronu. Szybko wymieszaj, aby żółtka nie ugotowały się, ale równomiernie pokryły spaghetti.
7. Podawaj od razu, posypując resztą startego parmezanu na wierzchu.

Smacznego!

Podobne przepisy

spaghetti przepis
spaghetti bolognese przepis
spaghetti carbonara
spaghetti carbonara bez śmietany
spaghetti carbonara bez jajek