Przepis na spaghetti kwestia smaku 📖
Oto prosty przepis na spaghetti kwestia smaku:Składniki:
- 400g spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400g mielonego mięsa (wołowe, wieprzowe lub mieszane)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- sól i pieprz do smaku
- świeżo starty parmezan do posypania
Instrukcje:
1. Gotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będą al dente. Odcedź i odstaw na bok.
2. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj mielone mięso do rondla i smaż, mieszając regularnie, aż będzie dobrze upieczone. Odstaw na bok nadmiar tłuszczu.
4. Dodaj krojone pomidory i koncentrat pomidorowy do mięsa w rondlu. Dopraw tymiankiem, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 10-15 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
5. Dodaj gotowane spaghetti do sosu i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
6. Podawaj spaghetti kwestia smaku z posypanym świeżo startym parmezanem. Możesz również dodać świeże zioła, takie jak bazylię lub natkę pietruszki, dla dodatkowego smaku i dekoracji.
Smacznego!