Przepis na spaghetti w sosie pomidorowym 📖
Spaghetti w sosie pomidorowym to jedna z najbardziej popularnych i prostych potraw kuchni włoskiej. Aby przygotować ten smaczny posiłek, potrzebujesz:Składniki:
- 500g spaghetti
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej 1 łyżeczkę soli. Wrzuć spaghetti i gotuj na średnim ogniu przez około 8-10 minut, aż będą al dente.
2. W międzyczasie, na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż na złoty kolor, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejną minutę.
3. Dodaj do patelni krojone pomidory z puszki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj cukier, bazylię i oregano. Dopraw solą i pieprzem, mieszając cały czas. Smaż przez kolejne 5 minut, aż sos zrobi się gęsty i aromatyczny.
4. Odsącz spaghetti i przełóż je do dużej salaterki. Dolej na nie sos pomidorowy i dokładnie wymieszaj, aby każdy makaron pokrył się sosem.
5. Podawaj gorące spaghetti w sosie pomidorowym, posypane grubo posiekaną natką pietruszki lub startym parmezanem.
Smacznego!