Przepis na spaghetti wege 📖

Oto przepis na spaghetti wege:

Składniki:
- 250g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paseczki
- 1 cukinia, pokrojona w paski
- 200g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 400g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- Soli i pieprzu do smaku

Instrukcje:
1. Gotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.

2. Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko się zrumienią.

3. Dodaj paprykę, cukinię i pieczarki do patelni. Smaż przez około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną.

4. Wlej passatę pomidorową do patelni z warzywami. Dodaj suszone oregano, bazylię, sól i pieprz. Mieszać i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aby smaki się połączyły.

5. Dodaj ugotowany makaron spaghetti do sosu i delikatnie wymieszaj, aby dobrze go obłożyć.

6. Podawaj gorące spaghetti wege posypane świeżo posiekanymi ziołami, takimi jak natka pietruszki. Smacznego!

Podobne przepisy

wege hot dog
kolacje wege
krupnik wege
kapuśniak wege
danie wege