Przepis na spaghetti z boczkiem i szpinakiem 📖

Składniki:
- 250g spaghetti
- 150g boczku
- 200g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 50g startego parmezanu

Sposób przygotowania:
1. Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy je i odkładamy na bok.
2. Na dużą patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
3. Do patelni dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek i smażymy go na złoty kolor.
4. Do boczku dorzucamy umyte i osuszone szpinak (można go wcześniej posiekać) oraz suszone oregano. Smażymy wszystko, aż szpinak zmięknie.
5. Na koniec wrzucamy ugotowane wcześniej spaghetti i mieszamy wszystko razem, aż składniki dobrze się połączą.
6. Danie doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.
7. Na sam koniec posypujemy spaghetti startym parmezanem i podajemy od razu.

Smacznego!

Podobne przepisy

spaghetti carbonara z boczkiem
makaron ze szpinakiem i boczkiem
quiche ze szpinakiem i boczkiem
spaghetti ze szpinakiem
spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem