Przepis na strogonowa z indykiem 📖

Składniki:
- 500g piersi z indyka, pokrojonej w paski
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 200g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 200ml śmietany kremówki
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje:
1. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
2. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż staną się miękkie i lekko zarumienione.
3. Dodaj pokrojone mięso z indyka i smaż, aż będzie złociste z każdej strony.
4. Dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
5. W małej misce połącz śmietanę kremówkę, musztardę i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
6. Wlej mieszankę śmietanowo-pomidorową do rondla z mięsem i pieczarkami. Dobrze wymieszaj.
7. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać inne ulubione przyprawy.
8. Obniż ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje i mięso będzie miękkie.
9. Podawaj gorące ze świeżo posiekaną natką pietruszki jako dekorację.
10. Strogonow z indykiem można podać z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego!

Podobne przepisy

spaghetti z indykiem
tortille z indykiem
tosty z indykiem
makaron z indykiem
wrapy z indykiem