Przepis na spicy enoki mushrooms 📖
Oto przepis na pikantne grzyby enoki:Składniki:
- 200 g grzybów enoki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryczka chili, posiekana
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- Źdźbło zielonego cebulki, posiekane na plasterki (do dekoracji)
Instrukcje:
1. Najpierw przygotuj grzyby enoki. Odcinaj długie łodygi, tak aby zostały tylko główki.
2. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
3. Dodaj posiekany czosnek i chili, i smaż przez około 1-2 minuty, aż czosnek zacznie się lekko rumienić i pachnie.
4. Wsyp grzyby enoki do rondla i smażaj przez około 3-5 minut, mieszając co jakiś czas. Grzyby powinny zmniejszyć swoją objętość i zmięknąć.
5. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, cukier i pieprz.
6. Dodaj mieszankę do grzybów enoki w rondlu i dokładnie wymieszaj.
7. Smażaj całość przez kolejne 2-3 minuty, aż grzyby zostaną pokryte sosem i wszystkie składniki się połączą.
8. Przełóż na talerz, posyp plasterkami zielonej cebulki i podawaj od razu.
Te pikantne grzyby enoki są idealne jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielna przekąska. Smacznego!