Przepis na sprawdzony kapuśniak z kiszonej kapusty 📖
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty:Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pęczek selera naciowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 litr wywaru warzywnego
- Sól do smaku
- Kwaśna śmietana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Kapustę należy włożyć do miski, zalać zimną wodą i namoczyć na około 30 minut. Następnie odcedzić.
2. Cebule, marchewki, ziemniaki oraz seler naciowy należy obrać i pokroić w drobną kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę i seler naciowy, a następnie podsmażyć je przez około 5 minut, aż zmiękną.
4. Następnie dodać marchewki i ziemniaki i smażyć wszystko razem przez kolejne 5 minut.
5. Do garnka dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, kminek, pieprz i sól. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
6. Zalać warzywa litrem wywaru warzywnego. Jeśli wywaru nie posiadamy, można użyć wody. Całość gotować na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
7. Przed podaniem kapuśniak można lekko rozetrzeć blenderem, aby uzyskać gładką konsystencję.
8. Podawać gorący z kwaśną śmietaną jako dodatek.
Smacznego!