Przepis na sprawdzony pizzę włoską 📖

Oto przepis na autentyczną pizzę włoską:

Składniki:
- 500g mąki pszennej (typ "00")
- 325ml ciepłej wody
- 7g suchych drożdży
- 10g soli
- 15ml oliwy z oliwek
- sos pomidorowy
- ulubione dodatki (np. ser mozzarella, salami, pieczarki, itp.)

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę i sól. Odstaw na bok.
2. W innym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i poczekaj, aż się aktywują (ok. 5-10 minut).
3. Dodaj oliwę do naczynia z rozpuszczonymi drożdżami.
4. Stopniowo wlewaj mieszankę wody, drożdży i oliwy do miski z mąką.
5. Mieszaj składniki łyżką drewnianą lub ręką, aż składniki dobrze się połączą.
6. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj je przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
7. Umieść ciasto w wysmarowanej oliwą misce i przykryj ściereczką. Odstaw na ciepłe miejsce i pozwól mu podwoić swoją objętość (około 1-2 godzin).
8. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i delikatnie spłaszcz. Podziel na mniejsze kawałki (około 4-6) i uformuj z nich kulki.
9. Pokryj kulki ciasta ściereczką i pozostaw na 10-15 minut, aby odpoczęły.
10. Podgrzej piekarnik do temperatury 250°C.
11. Każdą kulę ciasta rozwałkuj na okrągłą formę, o grubości około 0,5 cm.
12. Przełóż surowe ciasto na blachę wyłożoną pergaminem.
13. Nałóż sos pomidorowy na ciasto, zostawiając niewielki margines na brzegach.
14. Dodaj ulubione dodatki, takie jak ser mozzarella i inne składniki.
15. Włóż pizzę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie chrupiące i składniki dobrze się zarumienią.
16. Wyjmij pizzę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć przez chwilę przed pokrojeniem i podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

włoską pizze
pizzę włoską
prawdziwą włoską pizze
włoską pizze margarite
szybki wloska pizze