Przepis na włoską pizze margarite 📖

Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g passaty pomidorowej
- 1 kulka mozzarelli
- świeże liście bazyli
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę pszeniczną, sól i drożdże. Dodaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek.
2. Zagnieć ciasto przez około 5-7 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wody, a jeśli jest zbyt mokre, dodaj więcej mąki.
3. Przenieś ciasto do wysmarowanej oliwą miski i przykryj je wilgotną ściereczką. Pozostaw na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4. Podgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
5. Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj na okrągły placek o grubości około pół centymetra.
6. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Rozsmaruj passatę pomidorową na cieście, pozostawiając około 1 cm brzegu.
8. Posól i popieprz pizzę według własnego smaku.
9. Pokrój mozzarellę na plasterki i ułóż na wierzchu passaty.
10. Piecz pizzę w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy brzegi będą złociste, a ser roztopi się.
11. Wyjmij pizzę z piekarnika i posyp ją świeżymi listkami bazylii.
12. Podaj ciepłą i gotową do jedzenia. Smacznego!

Podobne przepisy

pizze margarite
domową pizze margarite
pizzę włoską
włoską pizze
prawdziwą włoską pizze