Przepis na sprawdzony szarlotkę z bezą 📖
Oto przepis na tradycyjną szarlotkę z bezą:Składniki:
- 4 duże jabłka (preferowane odmiany kwaśne)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 120 g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 białka
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka i gotuj na małym ogniu, dodając 2 łyżki cukru i cynamon. Gotuj, aż jabłka zmiękną i lekko się rozpadną. Odstaw do ostygnięcia.
2. W dużej misce połącz mąkę, masło, 120 g cukru, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wyrob ciasto, aż składniki się dobrze połączą.
3. Wyłóż ciasto na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając delikatnie. Następnie dodaj równomiernie zdechłę jabłka.
4. W osobnej misce ubij białka ze 100 g cukru na sztywną pianę. Nałóż bezę równomiernie na wierzch jabłek.
5. Piecz szarlotkę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40-50 minut, aż beza zbrązowieje.
6. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Przed krojeniem można posypać szczyptą cynamonu lub pudrem cukrowym.
Smacznego!