Przepis na strogonow z dzika 📖
Składniki:- 500 g dzika (mięso z łopatki lub udźcu)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 200 g pieczarek
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Mięso dzicze pokrój wzdłuż włókien na cienkie paski.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
4. W dużym garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek, i smaż na złoty kolor.
5. Dodaj mięso dzika i obsmaż je z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem.
6. Po chwili dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną.
7. Dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy, i mieszaj aż do połączenia się składników.
8. Wlej bulion warzywny, a następnie dodaj śmietanę i musztardę. Mieszaj, aż sos zgęstnieje.
9. Gotuj na niskim ogniu przez około 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
10. Sprawdź i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj strogonowa z dzika na gorąco, najlepiej z kluskami lub ryżem. Smacznego!