Przepis na strogonowa z grzybami 📖
Oto przepis na strogonowa z grzybami:Składniki:
- 500 g wołowiny (najlepiej polędwicy), pokrojonej w paski
- 250 g świeżych grzybów (np. pieczarek), pokrojonych w plastry
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 250 ml bulionu wołowego
- 250 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż ją, aż się zeszkli.
2. Dodaj wołowinę i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż mięso będzie delikatnie podsmażone.
3. Dodaj posiekany czosnek i grzyby. Całość smaż przez 7-10 minut, aż grzyby zmiękną i puszczą swoje soki.
4. W małej misce wymieszaj bulion wołowy z mąką, aż uzyskasz gładką masę. Dodaj tę mieszankę do rondla z wołowiną i grzybami.
5. Doprowadź całość do wrzenia, redukując ogień do minimum. Gotuj przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje i uzyska odpowiednią konsystencję.
6. Dodaj śmietanę, masło oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
7. Strogonowa z grzybami jest gotowa do podania. Możesz ją podać z ryżem, kluskami lub ziemniakami. Smacznego!