Przepis na strogonowa z kurczaka 📖
Składniki:- 500g filetów z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 średnie marchewki
- 200g pieczarek
- 200ml bulionu drobiowego
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka pokrój w paski o grubości około 1 cm. Następnie posól i popieprz do smaku.
2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
3. W dużej patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj kurczaka i obsmaż z obu stron na średnim ogniu, aż mięso będzie rumiane. Następnie wyjmij go z patelni.
4. Do tej samej patelni dodaj drugą łyżkę masła. Wrzuć cebulę i marchew. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze przez około 3 minuty.
6. Dodaj mąkę do patelni i całość cały czas mieszaj, aż mąka równomiernie się rozprowadzi.
7. Powoli dolewaj bulion i śmietanę, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprowadź do wrzenia.
8. Odstaw na chwilę sos z warzywami, aby lekko przestygł. Następnie wrzuć do niego obsmażone wcześniej kawałki kurczaka i mieszaj, aby mięso dokładnie się z nim połączyło.
9. Podawaj gorące danie strogonowa z kurczaka, np. z kluskami lub ryżem.
Smacznego!