Przepis na strogonowa z parówek 📖

Składniki:
- 500g parówek
- 2 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200g pieczarek
- 2 średnie marchewki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200ml bulionu drobiowego
- 200ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- pęczak lub ryż do podania

Przygotowanie:
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną i zaczną się lekko rumienić.
2. Dodaj pieczarki pokrojone w plastry i smaż przez kilka minut, aż odparują nadmiar płynu.
3. Marchewki obierz, pokrój w plasterki i dodaj do garnka. Całość smaż jeszcze kilka minut, aż marchewka zmięknie nieco.
4. Parówki pokrój w plastry i dorzuć do garnka. Smaż mieszając przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą.
5. Dosyp mąkę i paprykę, wymieszaj dobrze, aby składniki się połączyły.
6. Dodaj pomidory z puszki razem z sokiem i bulion drobiowy, wymieszaj wszystko, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
7. Na koniec wlej śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze kilka minut, aż sos będzie gładki i kremowy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Serwuj strogonowa z parówek na ugotowanym pęczaku lub ryżu.

Smacznego!

Podobne przepisy

strogonowa
best strogonowa
strogonowa z kotletów
strogonowa z kociołka
pysznego strogonowa