Przepis na strogonowa z polędwicy wieprzowej 📖

Składniki:
- 500 g polędwicy wieprzowej,
- 1 cebula,
- 200 g pieczarek,
- 200 ml bulionu drobiowego,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa do smażenia.

Przygotowanie:
1. Polędwicę wieprzową umyj, osusz i pokrój na cienkie plastry.
2. Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki opłucz, osusz i pokrój w plasterki.
3. Na rozgrzaną oliwę na patelni wrzuć polędwicę. Smaż z obu stron na złoty kolor, następnie wyjmij z patelni.
4. Na tej samej patelni rozpuść masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę.
5. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
6. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
7. Stopniowo dodawaj bulion drobiowy, mieszając cały czas aż sos zgęstnieje.
8. Wlej śmietanę do sosu i wymieszaj.
9. Wrzuć smażoną polędwicę do sosu i gotuj na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
10. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
11. Strogonowa podawaj gorącego, najlepiej z kluskami lub ryżem.

Smacznego!

Podobne przepisy

eskalopki z polędwicy wieprzowej
strogonowa z polędwicy wołowej
strogonowa z szynki wieprzowej
tatara z polędwicy wołowej
gulasz wołowy z polędwicy