Przepis na strogonowa z szynki wieprzowej 📖

Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany kwaśnej
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 200 ml bulionu warzywnego
- Natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje:
1. Szynkę wieprzową pokrój w cienkie paski lub kostkę.
2. Cebule i czosnek obierz i posiekaj drobno.
3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj do patelni szynkę wieprzową, solę i pieprz. Smaż przez około 5-7 minut, aż mięso zmięknie i nabierze delikatnego rumianego koloru.
5. W misce wymieszaj musztardę, koncentrat pomidorowy i bulion warzywny.
6. Do mięsa na patelnię wlej mieszankę z musztardą, pomidorowym koncentratem i bulionem.
7. Całość dokładnie wymieszaj, poczekaj, aż sos zacznie delikatnie bulgotać, po czym zmniejsz ogień na średnio-niski.
8. Gotuj przez około 10-15 minut, aby wszystkie smaki się połączyły i sos lekko zgęstniał.
9. Na koniec dodaj śmietanę kwaśną, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
10. Podawaj gorącą strogonową posypaną natką pietruszki jako dekorację.

Smacznego!

Podobne przepisy

obiad z szynki wieprzowej
strogonow z szynki wieprzowej
zupa gulaszowa z szynki wieprzowej
szybki obiad z szynki wieprzowej
strogonowa z szynki