Przepis na strzelczyk y pulpety w sosie pomidorowym 📖
Składniki:- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe lub mieszane)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
2. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę i czosnek, jajka, bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
3. Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
4. Na patelni rozgrzej olej i smaż pulpeciki na średnim ogniu, aż z każdej strony się zarumienią.
5. Do osobnego garnka wlej pomidory z puszki razem z sokiem, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz. Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
6. Po tym czasie dodaj smażone pulpety do sosu pomidorowego i gotuj razem jeszcze przez około 15 minut, aż mięso będzie dobrze przegotowane i pulpeciki wchłoną smaki sosu.
7. Podawaj na talerzach z ulubionym dodatkiem, np. makaronem lub ziemniakami puree. Dobrego smaku!