Przepis na sushi wegetariańskie 📖

Oto przepis na sushi wegetariańskie:

Składniki:
- Arkusz nori
- 2 szklanki ugotowanego kleistego ryżu sushi
- 1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w długie paski
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w długie paski
- 1 awokado, obrane, pozbawione pestki i pokrojone w cienkie plastry
- 1/4 rzodkiewki, pokrojona w plasterki
- 1 plaster sera feta, pokrojony w cienkie paski
- Sos sojowy do podawania

Instrukcje:
1. Przygotuj wszystkie składniki sushi.
2. Na dużej desce do krojenia połóż arkusz nori.
3. Na górnym brzegu nori równomiernie rozłóż ugotowany ryż sushi, zachowując około 2 cm pustego miejsca na szczycie.
4. Ułóż paski ogórka, marchwi, awokado, rzodkiewki i sera feta na środku ryżu.
5. Delikatnie zwilż jedno zewnętrzne krawędzie nori wodą, aby pomóc w sklejeniu rolki.
6. Zaczynając od dolnej krawędzi, ostrożnie zwijaj nori, używając deski do krojenia jako wsparcia.
7. Powtarzaj ten proces ze wszystkimi pozostałymi nori i składnikami sushi.
8. Gotowe rolki sushi powinny być schłodzone przez kilka minut przed pokrojeniem.
9. Przekrój każdą rolkę na kawałki o grubości około 2 cm.
10. Podawaj sushi wegetariańskie z sosem sojowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

empanadas wegetariańskie
golabki wegetarianskie
hamburgery wegetariańskie
pierogi wegetariańskie
kolacje wegetariańskie