Przepis na swojską kiełbasę jak zrobić 📖

Przepis na tradycyjną kiełbasę:

Składniki:
- 2 kg świeżej wieprzowej szynki bez kości
- 500 g boczku wieprzowego
- 30 g soli
- 6 g pieprzu
- 1 g kminku
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bardzo zimnej wody

Przygotowanie:
1. Mięso szynki i boczek należy dokładnie oczyścić ze skóry i żyłek.
2. Następnie mięso kroimy na mniejsze kawałki, które można przepuścić przez maszynkę do mięsa, korzystając z lejka o odpowiedniej średnicy.
3. Mięso miesza się z solą, pieprzem, kminem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Całość dodatkowo wyrabia się przez około 5 minut, aż mięso dokładnie połączy się z przyprawami.
5. Woda powinna być bardzo zimna, można do niej dodać kilka kostek lodu. Płyn dodaje się stopniowo, wlewając go stopniowo do mięsa, cały czas wyrabiając masę kolejne 5 minut, aż składniki dobrze się połączą.
6. Uformowaną masę kiełbasy wkłada się do lejka maszynki i zarabia na osłonki (naturalne lub sztuczne), zawiązując jej końce.
7. Ostatnim etapem jest gotowanie kiełbasy. Zanurza się ją w gorącej wodzie i gotuje przez około 30-40 minut, aż całkowicie się ugotuje.
8. Po ugotowaniu kiełbasę można podawać na gorąco lub ostudzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę swojską 3 kg
kiełbasę swojską 6 kg
kiełbasę swojską 4 kg
kiełbasę swojską
kiełbasę swojską 15 kg