Przepis na syrop z mniszka na miodzie 📖
Składniki:- 1 szklanka świeżych kwiatów mniszka (około 20-25 kwiatów)
- 1 szklanka miodu
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
1. Zbierz świeże kwiaty mniszka, upewniając się, że nie mają żadnych zanieczyszczeń.
2. Starannie płucz kwiaty pod bieżącą wodą, aby usunąć ewentualne kurz, brud lub owady.
3. W większym rondlu zagotuj wodę.
4. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj kwiaty mniszka i zmniejsz ogień.
5. Gotuj kwiaty przez około 10 minut, aż napar z nich zostanie wyciągnięty.
6. Po tym czasie wyłącz palnik i odstaw rondel na bok, aby ostygł.
7. Gdy napar z mniszka będzie już ciepły (ale nie gorący), przecedź go przez sito lub gazę, aby usunąć resztki kwiatów.
8. Następnie wlej napar z powrotem do rondla i dodaj miód.
9. Delikatnie podgrzewaj mieszankę na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż miód się rozpuści.
10. Gdy miód się rozpuści, wyłącz palnik i odstaw syrop na bok, aby ostygł.
11. Kiedy syrop całkowicie ostygnie, przelej go do naczynia lub butelki, najlepiej z zakrętką.
12. Syrop z mniszka na miodzie jest gotowy do używania! Możesz przechowywać go w lodówce przez około 1-2 tygodnie.
Możesz spożywać ten syrop samodzielnie, dodawać go do herbaty, napojów zimnych lub wykorzystywać go jako słodzik do ciast, naleśników i innych deserów. Syrop z mniszka na miodzie ma działanie uspokajające, wspomaga układ odpornościowy i może mieć korzystny wpływ na zdrowie wątroby.