Przepis na szarlotka goralska 📖
Składniki:- 500 g mąki
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 2 jaja
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
1. Przygotuj jabłka. Obierz je, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je w kostkę.
2. W dużym garnku wymieszaj jabłka z 100 g cukru i cynamonem. Gotuj na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Pozostaw do ostygnięcia.
3. W misie miksera umieść masło i 150 g cukru. Miksuj na średnich obrotach, aż składniki połączą się i masa stanie się puszysta.
4. Dodaj jaja, jedno po drugim, cały czas miksując.
5. Następnie dodaj mąkę i sodę do masy, stopniowo mieszając, aż składniki się połączą i utworzą ciasto.
6. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część wyłóż na dno prostokątnej formy do pieczenia, wcześniej wysmarowanej masłem.
7. Na ciasto połóż przygotowane wcześniej jabłka.
8. Pokrój drugą część ciasta na paski lub pokrusz ją palcami i posyp wierzch jabłek.
9. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut, aż szarlotka nabierze złotego koloru.
10. Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
11. Przed podaniem możesz posypać szarlotkę cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną.
Smacznego!