Przepis na szarlotka na kruchym cieście z galaretką 📖
Oto przepis na szarlotkę na kruchym cieście z galaretką:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 200 ml wrzątku
Wykonanie:
1. Na początek przygotuj ciasto kruche. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i szczyptę soli.
2. Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki i rozetrzyj go palcami z mąką, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj żółtko i zagnieć wszystkie składniki razem, aż powstanie jednolite ciasto. Uformuj je w kulę, zawij w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
4. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na cienkie plastry. Wrzuć do garnka, dodaj cukier i cynamon, a następnie gotuj na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.
5. W tym czasie przygotuj galaretkę truskawkową: rozpuść ją w wrzątku zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części - jedną nieco większą na spód, a drugą na wierzch szarlotki.
7. Przygotuj formę o średnicy około 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na spodzie wyłóż większą część ciasta i równomiernie rozprowadź go po dnie i bokach formy.
8. Na ciasto nałóż uprzednio ugotowane jabłka, a następnie polej je przygotowaną galaretką.
9. Z drugiej części ciasta uformuj na wierzch szarlotki kratkę, pokładając na siebie paski ciasta.
10. Całość piecz w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut, do momentu gdy wierzch szarlotki będzie złocisty.
11. Po upieczeniu, wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin, aby galaretka stężała.
12. Gotową szarlotkę podawaj pokrojoną na porcje, najlepiej posypaną cukrem pudrem lub podaną z bitą śmietaną.
Smacznego!