Przepis na szarlotka sypana 📖

Przepis na szarlotkę sypaną:

Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 3 jajka
- 5-6 dużych jabłek, pokrojonych w plasterki
- Cynamon do posypania

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozkrusz je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Oddziel białka od żółtek. Białka wstaw na chwilę do lodówki.
4. Do miski z kruszonką dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
5. Wyłóż 2/3 ciasta na dno wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do pieczenia.
6. Na wierzch ciasta ułóż plasterki jabłek, posypując je cynamonem.
7. Zetrzyj na tarce zamrożone białka i posyp nimi jabłka.
8. Na wierzch rozsyp resztę kruszonki.
9. Wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złociste.
10. Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
11. Podawaj szarlotkę sypaną z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto szarlotka sypana
drożdżówkę sypaną
ciasto szarlotkę sypaną
szarlotka w tortownicy
szarlotka staropolska