Przepis na szarlotka tatrzanska 📖
Przepis na szarlotkę tatrzańską:Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 16 dag masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 1 kg jabłek tartych
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
1. Przygotuj ciasto - posiekaj masło na drobne kawałki i wymieszaj z mąką, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Roztrzep jajko i dodaj do masy. Wyrób ciasto i odstaw na pół godziny do lodówki.
2. Przygotuj jabłka - obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka, dodaj cukier, cynamon oraz masło i smaż na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż jabłka się zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody.
3. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części – jedną większą na spód, a drugą mniejszą na wierzch. Rozwałkuj większą część (pomagając sobie mąką) i przełóż do formy do pieczenia. Wyrównaj brzegi.
4. Do formy wlej przestudzone jabłka, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni.
5. Rozwałkuj mniejszą część ciasta i pokrój na paski. Ułóż paski na jabłkach w kratkę.
6. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste.
7. Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i ostudź do temperatury pokojowej.
8. Podawaj polaną cukrem pudrem i podgrzaną bitą śmietaną.
Smacznego!