Przepis na szarlotka ucierana z olejem 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- cynamon do posypania

Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki.
2. W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
3. Dodajemy olej i jajka, następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
4. Blachę do pieczenia o wymiarach około 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej połowę przygotowanego ciasta.
5. Na ciasto układamy warstwę jabłek, posypujemy cynamonem.
6. Na wierzch układamy drugą połowę ciasta, równomiernie rozprowadzając je po jabłkach.
7. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, aż szarlotka będzie rumiana.
8. Po upieczeniu wyjmujemy szarlotkę z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
9. Gotową szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę ucieraną z olejem
babka ucierana
szarlotkę ucieraną
babkę ucieraną
wilgotną babkę ucieraną